 |
prywatne forum rodzinne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maja
Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie 17:46, 05 Lis 2006 Temat postu: Konkrety |
|
|
Danie z Sejneńszczyzny: Kakory:
Z ziemniaków, jajka i mąki zagniatamy ciasto jak na kopytki (zależnie od iliści ziemniaków djaemy całe jajko, albo tylko żółtko). Robimy farsz - wg. uznania. U nas to był farsz kapustny. Ja robię farsz kapustny tak:
1/2 kg kiszonej kapusty - odsączona, jak tylko mocno się da, dość drobno posiekana, na patelnię z gorącym olejem. Żeby się nie przypaliła i trochę dla smaku kapustkę podlewamy wg. uznania rosołkiem W tym czasie drobno kroję świeży boczek i pdsmażam go na drugiej patelni. Jak się pdsmaży to trafia do kapustki, a na patelni po boczku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę (do zeszklenia). Ona oczywiście też ląduje w kapustce. Całość doprawiamy pieprzem (solą zazwyczaj już nie potrzeba, rosołek zrobił swoje, poza tym kiszonka jest już wystarczająco słona; chyba, że ktoś lubi), ewentualnie można podsypać łyżeczką cukru (ma wtedy delikatniejszy smak) i dodaję świeży, drobno posiekany koperek. Lekko przestudzony farsz mielimy w maszynce do mięsa (sitko o grubych oczkach) i dodajemy 1 jajko ugotowane na twardo.
Z ciasta ziemniaczanego robimy palcuszki mniej więcej wielkości dłoni, nakładamy farsz i zawijamy - mi z tego wychodzą podłużne bułeczki. Kładziemy je na wysypaną mąką blaszkę i pieczemy ok. 1/2 godz. w temp. ok. 200°C. Najlepiej smakują zapijane barszczem czrwonym. Mniamuśne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jkrych
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kliny/k.poznania
|
Wysłany: Pią 23:29, 10 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
o madonna, maja , głodna się zrobiłam !!!!!!!!od samego czytania się tyje. zrobię.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 9:34, 12 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Ojejku Kakory.
Może ktoś wie co to jest mamałyga?
Bardzo dobra potrawa- może być wigilijna.
Pstrag na surowo:
1szt pstraga ok. 1kg
Sól, pieprz, cytryna,ziele angielskie , listek bobkowy i dużo natki pietruszki lub kopru - co kto woli.
Pstraga filetujemy. Od strony mięsa solimy pieprzymy, dodajemy ziela i listka bobkowego, dużo natki pietruszki lub kopru( ja wolę koper) skrapiamy cytryną.
Filety nakładamy na siebie- skóra na mięso , szczelnie zawijamy w lnianą szmatkę i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie czyścimy z przypraw i cienko-jak wędzonego łososia- "skroiwujemy"
Swieży chlebek z masłem + pstrag - rarytas.
Następna potrawa wigiljną, którą sporzadzam jest bigos z karpia.
1.Pół na pól kapusty kiszonej i kapusty białej surowej
2. Karp ()wagowo 30% kapusty)
3. Przyprawy
Kapustę białą szatkujemy i do gara. Kapuste kiszoną do drugiego gara ( po ugotowaniu odlewamy wodę i zawarty w niej kwas)
Po ugotowaniu kapusty mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy według uznania.
Karpia filetujemy,polewamy sokiem z cytryny(wyganiamy zapach mułu) i dodajemy typowe dla ryb przyprawy. Zostawiamy na ok. 2 godz. Następnie karpia kroimy na kostki 1(do 1,5) x1x1cm. Moczymy w jaju i mące, smażymy na głębokim oleju.
Po usmażeniu karpia wkładamy go do przygotyowanej kapusty i delikatnie mieszamy. Podajemy na stół. Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 10:06, 12 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Aneks do porzedniego postu.
Ponieważ każdy bigos zmienia pogodę - zwiększa się siła i ilość wiatrów należy po jego spożyciu wypić kieliszek wódki jachtowej.
Trunek jachtowy.
Do dowolnej białej wódki ( ważne jest tylko pewne żródło pochodzenia) na każde 100gram dodaję się jedna kropelkę amolu i już.
Wiatry zmieniają siłę, kierunek i trącą jałowcem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|